Γιατί η βελτιστοποίηση της ταχύτητας του ιστότοπου είναι απαραίτητη για το SEO στις Μέρες Μας;

Λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εκτοξευθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επιταχυνθεί. Πολλές επιχειρήσεις έχουν επιχειρήσει, ορισμένες για πρώτη φορά, να μεταφέρουν το εμπόρευμα τους σε ψηφιακά καταστήματα.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει έναν ιστότοπο να λειτουργεί για τις ανάγκες σας; Φυσικά, χρειάζεστε αυθεντικό και ελκυστικό περιεχόμενο καθώς και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάνω απ’ όλα, χρειάζεστε έναν ιστότοπο που να είναι λειτουργικός, γρήγορος και ασφαλής. Για αρχή, ένας γρήγορος και αξιόπιστος ιστότοπος παρέχει μια θετική εμπειρία χρήσης, η οποία αυξάνει την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Δεύτερον, αυξάνει τις πιθανότητές σας να επιτύχετε μια καλή κατάταξη SEO, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνητικοί πελάτες θα μπορούν να βρίσκουν τον ιστότοπό σας πιο εύκολα. Και ο πάροχος φιλοξενίας σας μπορεί να σας βοηθήσει σε όλα αυτά.

Η επιλογή μιας γρήγορης και ασφαλούς υπηρεσίας φιλοξενίας που σας παρέχει ισχυρά εργαλεία και υποστήριξη για τη βελτιστοποίηση και τη διαχείριση του ιστότοπου, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησής σας.

Γιατί η ταχύτητα του ιστοτόπου είναι σημαντική για το SEO;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι ένας ταχύτερος ιστότοπος παρέχει καλύτερη εμπειρία χρήσης, οδηγεί σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και μετατροπές, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του SEO και της κατάταξης. Αν θέλετε να αναπτύξετε το ψηφιακό σας κανάλι, διαβάστε παρακάτω:

Η Google θεωρεί την ταχύτητα παράγοντα κατάταξης

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών στο διαδίκτυο, η Google έχει συμπεριλάβει την ταχύτητα της σελίδας στην ανάλυση κατάταξης SEO από το 2010. Το 2020, η Google ανακοίνωσε ότι τρεις νέες μετρήσεις εμπειρίας χρήστη, γνωστές ως Core Web Vitals, θα συμπεριληφθούν ως παράγοντες κατάταξης στο πλαίσιο της Google Page Experience. Τα bots της Google εκτελούν δοκιμές σε έναν ιστότοπο με βάση αυτές τις μετρήσεις, μεταξύ άλλων, για τον προσδιορισμό της ταχύτητας του ιστότοπου.

Η ταχύτητα επηρεάζει το ποσοστό μετατροπής σας

Σκεφτείτε το εξής: Πόσες φορές έχετε εγκαταλείψει μια ιστοσελίδα επειδή φόρτωνε αργά; Σύμφωνα με μελέτες, τα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα του χρόνου φόρτωσης της σελίδας έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ποσοστά μετατροπής και κάθε επιπλέον δευτερόλεπτο μειώνει τα ποσοστά μετατροπής κατά μέσο όρο 4,42%. Η εξέταση της ταχύτητας του ιστότοπου από την αρχή ενός διαδικτυακού έργου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό επιτυχίας σας.

Η ταχύτητα επηρεάζει το ποσοστό της ανόδου σας στην κατάταξη

Η αργή ταχύτητα του ιστότοπου έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά ανόδου. Μια σελίδα που φορτώνει για 7 δευτερόλεπτα είναι πιθανό να έχει ποσοστό ανόδου 32,3%. Συγκριτικά, μια σελίδα που φορτώνει για 2 δευτερόλεπτα μπορεί να έχει περίπου 9,61% ποσοστό ανόδου. Αυτή η συσχέτιση καθιστά σαφές γιατί οι επιχειρήσεις χρειάζονται γρήγορους ιστότοπους. Φυσικά, το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του ιστότοπου πρέπει να ενθουσιάζουν τους επισκέπτες, αλλά πρέπει επίσης να βελτιστοποιηθεί ώστε να είναι ελαφρύς και γρήγορος, παρέχοντας παράλληλα μια φανταστική εμπειρία χρήσης.

Πώς να επιλέξετε έναν πάροχο φιλοξενίας

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού ιστότοπου, ένα από τα πιο κρίσιμα έξοδα είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων. Όταν πρόκειται να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο, λοιπόν, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να ελέγξετε αν ο πάροχος φιλοξενίας προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία για εσάς. Ακολουθεί μια ανάλυση μερικών από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι τόσο σημαντική:

Ταχύτητα φιλοξενίας ιστού

Όπως διαπιστώσαμε στην αρχή, οι άνθρωποι μισούν την αναμονή και στη Google δεν αρέσει όταν κάνετε τους ανθρώπους να περιμένουν. Θέτοντας τα πράγματα σε ένα πλαίσιο, το 40% των επισκεπτών εγκαταλείπουν έναν ιστότοπο αν δεν φορτώσει σε μόλις 3 δευτερόλεπτα. Έτσι, αν θέλετε να βελτιώσετε την κατάταξη SEO του ιστότοπου, το μόνο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε είναι ένας γρήγορος ιστότοπος. Βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος φιλοξενίας σας συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία στην ταχύτητα του διακομιστή.

Ασφάλεια φιλοξενίας ιστοσελίδων

Εάν ένας ιστότοπος δεν είναι ασφαλής και καλά συντηρημένος, κινδυνεύει να υποκλαπεί. Αν συμβεί αυτό, η Google θα αρχίσει να μην “εμπιστεύεται” τον εν λόγω ιστότοπο, μειώνοντας ίσως τις θέσεις SEO του. Ένας άριστος πάροχος φιλοξενίας διασφαλίζει ότι κάθε μέρος του ιστότοπού σας λειτουργεί ομαλά. Βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία φιλοξενίας σας παρέχει εξαιρετική προστασία από την πλευρά του διακομιστή, καθώς και εργαλεία που σας βοηθούν στην προστασία του ιστότοπού σας.

Αξιοπιστία φιλοξενίας ιστοσελίδων

Εκτός από έναν γρήγορο ιστότοπο, θέλετε έναν ιστότοπο που να λειτουργεί συνεχώς. Επιλέξτε έναν πάροχο φιλοξενίας που προσφέρει μεγάλο χρόνο διαθεσιμότητας για τους πελάτες του.

Διαχείριση ιστοτόπου

Αν θέλετε να παρέχετε μια εξαιρετική ψηφιακή εμπειρία στους πελάτες σας, θα χρειαστείτε έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας με ένα φιλικό προς το χρήστη σύστημα διαχείρισης ιστότοπου που περιλαμβάνει ισχυρά χαρακτηριστικά για την απλοποίηση της πολυπλοκότητας της λειτουργίας, έτσι ώστε να μπορείτε να το διαχειρίζεστε σωστά και εύκολα.

Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα του ιστότοπου

Ξεκινώντας από τον πάροχο φιλοξενίας σας, ακολουθεί μια λίστα με τις καλύτερες πρακτικές για τη βελτίωση της απόδοσης του ιστότοπου:

Επιλέξτε έναν γρήγορο και αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων

Ένας αξιόπιστος πάροχος φιλοξενίας επιτρέπει στην επωνυμία σας να παρέχει τα προϊόντα του, γρήγορα και με ευκολία. Με πλεονεκτήματα που κυμαίνονται από την καλύτερη απόδοση και την ασφάλεια, ο πάροχος ιστοχώρου σας θα πρέπει να σας παρέχει έναν εύκολο τρόπο διαχείρισης του ιστότοπου χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε εκατοντάδες πρόσθετα. Αναρωτιέστε ακόμα πώς η φιλοξενία ιστότοπων επηρεάζει την επιτυχία του ιστότοπού σας; Λοιπόν, όλα όσα σχετίζονται με τη φιλοξενία ιστοσελίδων που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως η ασφάλεια, η ταχύτητα, η αξιοπιστία κ.ο.κ., είναι όλα στοιχεία για τις μηχανές αναζήτησης και έχουν άμεσο αντίκτυπο στο SEO. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιλέξετε τον πάροχο φιλοξενίας σας με σύνεση.

Φυσικά, μόλις κάνετε την επιλογή σας για έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας, υπάρχουν μερικές ενέργειες και ρυθμίσεις που είναι στο χέρι σας να τις τελειοποιήσετε:

Βελτιστοποίηση πολυμέσων 

Ορισμένες καλές πρακτικές βελτιστοποίησης πολυμέσων περιλαμβάνουν τη συμπίεση εικόνων χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα, την μετατροπή εικόνων σε μορφές επόμενης γενιάς, όπως το WebP, και τη νωχελική φόρτωση στατικού περιεχομένου.

Ενεργοποίηση συμπίεσης

Η χρήση εφαρμογών συμπίεσης αρχείων, όπως το Gzip και το Brotli, θα μειώσει το μέγεθος των αρχείων CSS, HTML και JavaScript. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα περιήγησης θα είναι σε θέση να φορτώσει αυτά τα αρχεία πολύ πιο γρήγορα, επιτρέποντάς σας να αυξήσετε την ταχύτητα του ιστότοπού σας και, κατά συνέπεια, τη βαθμολογία SEO.

Ενεργοποίηση της προσωρινής αποθήκευσης πλήρους σελίδας

Η προσωρινή αποθήκευση πλήρους σελίδας σημαίνει ότι οι σελίδες του ιστοτόπου σας αποθηκεύονται ως αρχεία HTML στον διακομιστή μετά την πρώτη φορά που φορτώνονται. Όλο το περιεχόμενο της σελίδας από τη βάση δεδομένων θα εμφανίζεται μόνο κατά την πρώτη επίσκεψη στον ιστότοπό σας. Όλες οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν την έξοδο της σελίδας απευθείας από τη μνήμη του διακομιστή, γεγονός που θα κάνει τον ιστότοπό σας σημαντικά ταχύτερο και θα βελτιώσει τη βαθμολογία SEO σας.

Βελτιστοποίηση Front-end

Μειώστε το πραγματικό μέγεθος της σελίδας του ιστότοπού σας και βελτιώστε το χρόνο φόρτωσης χρησιμοποιώντας διάφορες βελτιστοποιήσεις front-end, όπως η συμπίεση αρχείων CSS και JS, η βελτιστοποίηση γραμματοσειρών και άλλα.

Χρήση CDN

Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN) για να μειώσετε το χρόνο φόρτωσης που απαιτείται για όλους τους επισκέπτες σας. Το CDN θα αποθηκεύσει το περιεχόμενό σας σε προσωρινή μνήμη σε ένα παγκόσμιο δίκτυο διακομιστών και θα φορτώσει τον ιστότοπό σας από τον πλησιέστερο στον επισκέπτη, βελτιώνοντας την εμπειρία τους με τη σελίδα σας.

Η βελτιστοποίηση της ταχύτητας του ιστότοπου είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί συντήρηση και τήρηση ορισμένων κανόνων. Θα σας γίνει δεύτερη φύση μόλις κατανοήσετε την ουσία της. Η δημιουργία όμορφων ιστότοπων, με αυθεντικό περιεχόμενο που είναι γρήγορος και αξιόπιστος, θα φέρει τη διαδικτυακή επιτυχία της επιχείρησής σας.

Σχετικά άρθρα:

Ενημέρωση Ταχύτητας της Google, Η ταχύτητα της σελίδας ως παράγοντας κατάταξης στην αναζήτηση μέσω κινητών τηλεφώνων

Με ποιον τρόπο η Google αξιολογεί την εγκυρότητα των σελίδων;

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Enter Captcha Here :

top